06-10-2017

Oogstwerkzaamheden in afrondende fase

Het gaat met horten en stoten. Waar we een maand geleden nog van mening waren dat het een vroeg jaar was qua oogst, is het nu toch ineens weer laat!

Een rondje langs de velden leert ons dat met name in de vier meest noordelijke provincies nog relatief veel uien vaststaan of in het zwad liggen en wachten om geladen te kunnen worden. In Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe is iets meer dan de helft van de uien binnen zoals het nu lijkt. In Flevoland is ongeveer 90% van de uien al achter de planken. Dit is meestal gebeurd onder prima omstandigheden. Als we verder afzakken naar het zuiden zien we dat met name Zuid-Holland, Zeeland en Brabant ook grotendeels binnen zijn met de oogst. Echter in Limburg is er toch nog heel wat nagroei geweest op de lössgronden. Dit heeft geresulteerd in prima uien die ondanks heel weinig neerslag toch tot wasdom zijn gekomen. Dit gaf wel wat verlating waardoor er daar nu iets meer dan 50% uit de grond is.

Door veel neerslag zien we vanuit de bodem ziektes in de vorm van fusarium en zelfs witrot. Jaap Jonker, verkoopleider De Groot: "Wij adviseren om deze uien zo snel mogelijk achter de planken te krijgen en met kachels en ventilatoren de aangetaste uien in te drogen." Ook watervellen liggen op de loer. Jonker: "Ook hierbij geven we telers het advies om voldoende te drogen en te ventileren om de kans watervellen te verkleinen. De uien hebben zich nog vol kunnen zuigen met vocht en zullen dit vocht ook weer kwijt moeten raken." Een ander gevolg van de vele neerslag is meer bacterierot in vergelijking met de prachtige omstandigheden van vorig jaar. "Controleer de uien regelmatig!" besluit Jaap Jonker.

Mocht u verder vragen hebben over uw uien in de bewaring of op het veld, dan kunt u altijd contact opnemen met het verkoopteam. Een prettig bewaar- en afzetseizoen gewenst!Terug