04-05-2018

Zaaien, neerslag en hoe verder?

Vorige week konden we nog een mooi bericht plaatsen over het feit dat bijna alle uien gezaaid waren. Maar afgelopen weekend zagen we dat de vele neerslag soms vergaande gevolgen had.

Op sommige uienpercelen stond water, vlak nadat er gezaaid was. Dit kan gevolgen hebben voor de rest van de teelt en de afrijping. Op plaatsen waar de uien al boven stonden, verwachten we weinig problemen. Met uitzondering van tijdelijk wat zuurstoftekort, waardoor bodemschimmels mogelijk een kans kunnen krijgen.

Om dit te voorkomen kan het verstandig zijn om bij dichtgeslagen percelen, indien mogelijk, toch te schoffelen. Bij percelen die nog maar net zijn gezaaid en waar alle uien nog onder de grond zitten, kan verslemping op de loer liggen. Wacht niet tot er daadwerkelijk een harde plaat is gevormd, maar probeer hier preventief iets aan te doen. Dus als het land grijs van kleur is en goed berijdbaar, rijd hier dan met een wiedeg en lichte trekker overheen. Zo kunt u al goed het verschil zien in korstbreking. Gebruik de wiedeg alleen als de uienplantjes niet in de korst zitten!

De korst kan ook gebroken worden door er nog een keer met de zaaimachine langs te gaan, met een trefflereg of een rol (geen platte rol maar bijv. een Cambridge rol). Mocht dit niet toereikend zijn dan kan beregenen nog een optie zijn.

Heeft u vragen over het zaaien of andere teeltzaken, neem dan contact op met het verkoopteam van De Groot en Slot.

Hieronder de bewerking van het perceel met de wiedegTerug