23-02-2018

Vorst: plantuien planten of niet?

In de afgelopen weken en ook de laatste paar dagen zijn er op sommige plaatsen in het land al wat ‘vroege’ plantuien de grond in gegaan, waaronder de rassen Jagro, Jetset en Forum. Daarnaast geeft een ronde langs de verschillende percelen overwintering plantuien Troy een goed beeld van de stand ter plekke.

Er zijn de laatste weken en dagen op diverse plaatsen in het land al percelen met voorjaarsplantuien geplant. Ook vandaag en de komende dagen gaan er op sommige plaatsen nog plantuien de grond in. Toch zijn er telers die er op dit moment voor kiezen om het planten uit te stellen in verband met de voorspelde strenge vorstperiode. Dit is met name in gebieden waar de temperatuur de komende dagen kan dalen tot -10 graden. Bij deze temperaturen zou er schade kunnen optreden aan het plantgoed. Voor het slagen van de uienteelt is de structuur en vochthuishouding van de grond een belangrijk onderdeel. Twijfelt u om te gaan planten en wilt u hierover advies, neem dan gerust contact op met één van onze accountmanagers in uw regio.

Overwinteringsplantuien Troy
Momenteel is de stand van de overwinteringsplantuien Troy goed te noemen. Tijdens een ronde langs de diverse percelen in Zeeland was te zien dat alle uien inmiddels boven de grond staan en goed geworteld zijn. Na de koude periode die er de komende dagen aankomt, hebben de plantuien dan al een voorsprong zodat ze straks bij hogere temperaturen meteen goed door kunnen groeien.

 Terug