08-03-2018

Vroeg zaaien in het hele land

Het is nog vroeg, de winter is nog maar net op z’n retour en toch zijn er al diverse percelen met uien gezaaid. Het allereerste perceel uien werd op 27 februari gezaaid in Sluis, Zeeuws-Vlaanderen. Dit was het ras Hystore. Teler Freddy Quaak vond de grond goed genoeg en hoopt dat hij door het vroege zaaien weer op tijd kan oogsten. Zo is er voor de Hystore uien genoeg tijd om de groeidagen optimaal te benutten en zo tot een zeer goede opbrengst te komen.

Bij Niels Otte in De Heen is donderdag 1 maart Hypark gezaaid. Dit ging fantastisch mooi over de vorst heen. Het vroege zaaien zit in de familie. Zowel de vader als de opa van Niels zaaiden ook wel eens vroeg en dat is toen prima verlopen.

Noord-Nederland
De familie Otte is zeker niet de enige met deze goede ervaringen, want nog een bekende ‘vroegzaaier’ is teler Remko van Wieringen uit Finsterwolde. Voorheen gingen bij hem rond 22 februari de uienzaden de grond in, maar nu was dat toch iets later. Op 4 maart heeft Remko onder prachtige omstandigheden het ras Hybing kunnen zaaien. Droog weer, bijna windstil en daarna een beetje regen. Dus weinig kans op droogwaaien! Remko zaait ook voor andere telers en heeft de dagen daarna nog verder gezaaid in o.a. Oldambt.

In Uithuizen is door teler Johan Doff het ras Red Light gezaaid. Dit ras is supervroeg en geeft veel kilo’s. Johan doet aan risicospreiding door gele vroege rassen, gele bewaarbare rassen, rode vroege rassen en rode bewaarrassen te telen. Ook in Noord-Holland zijn er enkele vroege vogels. Vorig jaar werd daar Hybound gezaaid op 18 februari. Dit jaar was dat iets later. Op 7 maart is in Wieringerwerf Hypark gezaaid onder prima omstandigheden. Het vocht kon al snel bij het zaadje komen, zodat deze snel kan uitgroeien tot een mooie uienplant met veel opbrengstpotentie.

Weinig kans op schieters en verslemping
Jaap Jonker, verkoopleider bij De Groot en Slot: “Op dit moment ben ik niet bang voor verslemping of schieters, omdat de weersomstandigheden goed zijn. Door de vorst is de grond hersteld van de neerslag van afgelopen najaar. Schieters komen nu nog niet tot stand bij de zaai. De gevaren hiervoor liggen in een veel later traject.” Uiteraard is bij lichte koude grond en slempgevoelige grond de kans op trage beginontwikkeling aanwezig. Jaap Jonker: “Wij adviseren op deze gronden te wachten totdat de bodemtemperatuur hoger is.”

Het nieuwe teeltseizoen is weer begonnen. Jaap Jonker: “Wij wensen de uientelers een vruchtbaar jaar met een mooie, gelijkmatige groei. En vooral een mooie oogst met goede opbrengsten. De Hy-rassen gaan ook dit jaar weer hun kracht laten zien! Tevens maakt u bij de keuze voor Hy-rassen kans op een abseil- of tokkelafdaling van de Euromast in Rotterdam.”

Heeft u vragen over het zaaien of iets anders, dan kunt u contact opnemen met het verkoopteam van De Groot en Slot.Terug